Γκοντάι: Η ιαπωνική φιλοσοφία των πέντε στοιχείων                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Γκοντάι: Η ιαπωνική φιλοσοφία των πέντε στοιχείων

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Γκοντάι: Η ιαπωνική φιλοσοφία των πέντε στοιχείων

Συγγραφέας Ευγενία Αναστασοπούλου

Η ιαπωνική φιλοσοφία των πέντε στοιχείων (γη, νερό, φωτιά, αέρας, κενό), Godai (五大 «τα πέντε μεγάλα») ανήκει στον εσωτερικό βουδισμό Shingon. Μεταφέρθηκε από την Ινδία μέσω της Κίνας στην Ιαπωνία. Τα πέντε στοιχεία αναφέρονται στο κλασσικό κείμενο του Μιγιαμότο Μουσάσι, το Βιβλίο των Πέντε Κύκλων, καθώς στην ανατολική παράδοση όχι μόνο συνδέονται με τις πολεμικές τέχνες, αλλά αντιπροσωπεύουν την εξωτερική και εσωτερική δομή όλων των πραγμάτων.


Συχνά απεικονίζονται σε κήπους Ζεν και βουδιστικούς ναούς, με τη μορφή του Gorinto, στούπας με γεωμετρικά σχήματα και σύμβολα το ένα πάνω στο άλλο, που συμβολίζουν με τη σειρά:

Γη (地 Chi): η βάση, συμπαγής, αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα, τη βαρύτητα, τη σιγουριά αλλά και το πείσμα, την ακαμψία. Στο ανθρώπινο σώμα αντιπροσωπέυει το μυοσκελετικό σύστημα.

Νερό (水 Sui): αλλαγή, ροή, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, συναίσθημα, παθητικότητα. Αίμα και σωματικά υγρά.

Φωτιά (火 Ka): ενέργεια, δημιουργικότητα, πρόθεση, επιθυμία, πάθος. Μεταβολισμός, σωματική θερμότητα.

Αέρας (風 Fu): ελευθερία, θέληση, ανοιχτός νους, ανέμελη διάθεση, σοφία. Αναπνοή.

Κενό ή αιθέρας (空 Ku): σημαίνει επίσης ουρανός. Το υψηλότερο από τα πέντε στοιχεία. Πνεύμα, κέντρο συμπαντικής δημιουργίας, φώτιση.

Στην αρχαία ολιστική θεραπευτική τέχνη Αμάτσου Τατάρα της Παραδοσιακής Ιαπωνικής Ιατρικής, η θεωρία του Godai αναφέρεται σε πέντε παράγοντες υγείας:

Φυσική: μυοσκελετικό σύστημα, σύνδεσμοι, στάση/κίνηση σώματος

Νοητική: σκέψεις, συναισθήματα, αντιδράσεις, αντιλήψεις

Ενεργειακή: βιοενέργεια, μεσημβρινοί, σημεία βελονισμού

Χημική: διατροφή, απορρόφηση/απέκκριση, πέψη, ορμόνες

Περιβαλλοντική: εξωτερικό περιβάλλον, οικογενειακό, εργασιακό, κλιματικές συνθήκες

Τα πέντε αυτά στοιχεία αλληλεπιδρούν και πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, για την επίτευξη μια υγειούς και ευτυχισμένης ζωής.

Πηγές
Religion in Japan: Arrows to Heaven and Earth – P. F. Kornicki, ‎I. J. McMullen (1996)
en.wikipedia.org
japanology.org
elementaljapan.com
amatsuhealth.com
positivehealthgroup.co.uk


Στην ενότητα μας "Εναλλακτικά - Ενεργειακά" μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα γύρω απο τον κόσμο του Εναλλακτικού!

enallaktikidrasi.com


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.